söndag 30 november 2008

Autotune

I veckan hade DN en artikel om programmet Autotune som ger producenter verktyg att korrigera falsksjungande artister så att de prickar rätt ton istället. Detta är ju i sig ingen direkt nyhet då programmet funnits ute i ett antal år redan och används flitigt inom komersiell musik. Att vem som helst kan sjunga/spela in en skiva idag med ett hjälpmedel som Autotune skapar såklart en del heta känslor både för och emot programmet.
Anledningen till att DN valt att publicera artikeln är dess nya roll inom komersiell musik..att få rappare att sluta rappa och istället börja sjunga som vore de robotar (se Kanye West, T-Pain). Denna effekt uppnås genom att man skruvar lite för mycket på programmets rattar mot vad man egentligen bör göra för att behålla en realistisk röst. Hiphop är nog en av de musikgenrer som lägger störst vikt vid att vårda/behålla sina rötter. Därför är det inte så konstigt att en viss kris uppstår inom branschen när Kanye slutar rappa. Skillnaden mot den tidigare debatten om programmets påverkan är att den nu egentligen inte handlar om programmet i sig utan att om det är okej för en rappare att sjunga.
Sett till historien har manipulation av inspelad sång funnits lika länge som elektroniken tillåtit det. För ett fint exempel se videon nedan!

Inga kommentarer: