måndag 15 december 2008

Instrument del 2: Fairlight CMI


Tidigare skrev jag om den underliga Thereminen. Nu är det dags för del två på temat instrument..

Denna gång ska det handla om Fairlight CMI som var den första digitala samplings synthesizern när den släpptes i sin första version 1979. Tidigare hade det enbart funnits analoga versioner där varje enskilt ljud var inspelat på ett separat band.
Peter Vogel och Kim Ryrie var de två australiensare som utvecklat det nya instrumentet. Tidigare hade de två försökt skapa en synthesizer där man skulle kunna modifiera varje enskild parameter av en ljudvåg. Detta visade sig dock vara en alldeles för avancerad operation för den tidens elektronik. Men istället för att överge sin vision helt och hållet testade de att koppla in en mikrofon och med den spela in ljudets grundform och på så vis förenkla sitt koncept. Dock hade man problem med ljudkvaliteten till en början och det dröjde ett par år in på 80 talet innan det var löst.

Artister som är kända för att ha använt sig av Fairlight CMI är bland annat Herbie Hancock, Todd Rundgren, Nick Rhodes (från Duran Duran), Jean Michel Jarre, Alan Parsons och även Peter Gabriel som här ger en demonstration av instrumentets möjligheter.

1 kommentar:

Jeppe sa...

Trevlig läsning på min ära. Fairlight..mmmm... bara namnet ger ju rysningar av välbehag.

Säljer bilen direkt om någon skulle dyka upp här i svedala...